Community Nursery at Provost Williams Primary

Eco Community Nursery by The Learning Escape

Provost Williams C of E Primary School near Coventry have a new outdoor space that can be used by everyone in the community for toddler care and holiday clubs.

They tell us how their Learning Escape, or 'Ark' as they have named it, has created the extra room they needed for fun, inspirational learning and play.

Why did you want to develop an eco classroom?

Our old temporary building was beginning to look run down and was no longer up to the job. We wanted to create a nursery base for early morning morning toddler care - a space with great facilities that could be utilised by the whole community. We decided that a new outdoor building would accommodate our school's growing requirements and provide the surrounding community with a new, interesting environment for their toddlers.

What key factors made The Learning Escape stand out from other providers?

The Learning Escape were able to fill our new 'Ark' with fantastic facilities. The outdoor building has wet play areas, a fully equipped kitchen, cloakroom and storage areas as well as DDA compliant toilet facilities and access ramps. The team were really involved with our build and even came along to our opening ceremony to donate a custom-built cedar wood bamboo planter. Our building is bespoke and and fulfills all our needs, The Learning Escape are enthusiastic about the environment and this is reflected in the eco-friendly additions to the build. 

What are the biggest benefits you've noticed for the children?

The building is in constant use. During the day it acts as a nursery for the youngest attendees at Provost and a before and after school club outside school hours. It's also used a holiday club out of term times and is open to the community. The children are inspired and excited by their new outdoor building and the bespoke features of the classroom have really transformed the way we do toddler care. Our new 'Ark' is extremely light with several full length windows to let as much natural sunlight in as possible, cutting down our lighting bills a great deal.

"The eco-friendly design is fantastic for our pupils and the environment, the perfect space for our school and the community."

5 (School building customer)